Klór-dioxid alapú fertőtlenítő szer beadagolása >
Ivóvízkezelés fázisai
Hosszú annak a sora, míg a vízforrásul szolgáló folyó vagy tó vizéből ivóvíz lesz. Amikor elcsavarjuk a csapot a konyhában és gyöngyözni kezd vizespoharunk oldalán a sok pici buborék, akkor nem gondolunk erre a hosszú procedúrára. Pedig egy komplex rendszer összehangolt működése kell ahhoz, hogy az esetenként kissé zavaros, esetenként rossz szagú és nem ritkán kellemetlen ízű, ipari területeken szennyező anyagokat és a mezőgazdaságból, állattartásból származó fertőző organizmusokat nagy számban tartalmazó folyami vízből emberi fogyasztásra alkalmas vezetékes víz, úgynevezett csapvíz lesz.
Nézzük a folyamat főbb lépéseit egy modern technológia alkalmazásánál a pseudomonas baktériummal fertőzött és folyami zebrakagylóktól hemzsegő Tisza-víz esetében:
A folyami nyersvíz előkezelése
A folyóból érkező ún. nyersvízhez fertőtlenítőszerként a vegyszert tartalmazó műanyag tartályokból klór-dioxidot (ClO2) adagolnak a káros e-coli, pseudomonas és más baktériumok, gombák, vírusok elpusztítására úgy, hogy a hatásidő korlátként szolgáljon a teljes trihalometán képződés csökkentésére, valamint hogy a belépő vezetékek algáktól, dafniáktól és zebrakagylóktól mentesek maradjanak.
A koagulálás (kicsapatás)
Alumínium-szulfát nevű kémiai vegyület vízhez adása azonnali koagulációt vált ki, ennek megtörténte után a kicsapódott szennyeződések mechanikai eltávolítása (lehalászás, leeresztés) következik. Ha korábban magas ClO2 dózis került alkalmazásra, a koncentrációt csökkenteni kell, vagy pedig vastartalmú koagulánssal kell dolgozni. Vastimsó használattal a klorit-szint jelentősen csökken az elővízben.
A klór-dioxidos vízfertőtlenítés
Baktériummentesítés és vírusölés céljából a Twinoxide termékből a helyszínen előállított klór-dioxid fertőtlenítő biocid kémszer vízhez való fokozatos hozzáadása történik, vagyis a leendő ivóvízhez 0,03 %-os ClO2 oldatot adagolnak megfelelő mennyiségben és az adott koncentrációban. A biocid hatású oxidálószer a vírusokat és gombákat is elpusztítja, lebontja a szervesanyag-maradvényokat.
Az ülepítés
egy tervezett fizikai folyamat az ivóvízkezelés és -fertőtlenítés során, amely lehetővé teszi a koagulálási lépést követően a már koagulált szilárd anyagoknak a leülepedését a fenéken (az üledéket utóbb lecsapolják).
A vízszűrési fázis
a következő fizikai eljárás a koagulálási/ülepítési lépés után, amely a vízben még jelen lévő apró szennyezőanyagok eltávolítására szolgál. Leggyakrabban természetes homokszűrőt, homokágyat használnak.
Az ivóvíz utófertőtlenítése
legtöbbször klór (Cl2) hozzáadásával történik a potenciálisan betegségeket okozó inaktív mikrobák szaporodásának a megakadályozására. Az elosztó rendszerben ezen munkafolyamatok után kellemes ízű, maximálisan átlátszó, egészséges ivóvíz keletkezik. Igyák bátran!
Ez a PR-cikk a Twinoxide termékek honlapjára mutató linket tartalmaz.