Vízfűtés, infrafűtés, energiatakarékosság

Hagyományos hőkeringtető rendszer

A hagyományos, radiátoros vízfűtés a hőkeringésen alapul. Előbb a felmelegített víz keringtetése a radiátort hevíti fel, amely aztán hőjét a levegőnek adja át. A meleg levegő felemelkedik a mennyezet alá, majd fokozatosan lehűlve alászáll a padló felé és a radiátor felé áramlik, amely újra felmelegíti. Ilyen fűtésnél a szoba felső légtere a legmelegebb, a padlózat környéke végig hideg marad. A radiátorba továbbított víz melegítésére elhasznált energia java a plafon és az alatta lévő légréteg felmelegítésére szolgál. A kanapén heverészve didereghetünk a 17-18 fokban, miközben fölöttünk akár 30-35 C fokos lehet a mennyezet alatti légréteg. Ez nyilván nem gazdaságos. Léteznek ennél energiatakarékosabb megoldások, például az infrafűtés.

Az infravörös fűtési technológia jellemzői

Az IR (infrared, azaz infravörös) sugárzási tartomány a spektrum vörös része előtt helyezkedik el. Ezt az elektromágneses sugárzást humán környezetben nemcsak a tárgyak felülete, hanem az emberi ruházat felülete, a bőr és a bőr alatti szövet nyeli el. Ez a fajta sugárzás elég mélyen behatol az emberi testbe, és felmelegíti – miközben a légrétegen hőveszteség nélkül áthatol. A az infravörös sugárzás emberi szem számára láthatatlan. Az erre alapozott technika hatékonyan és kellemesen működik. Nem befolyásolja a helyiség páratartalmát és az oxigén mennyiségét, mivel nem keringteti a levegőt, nem segíti elő a mikroorganizmusok terjedését.

A mennyezeti infrafűtés előnyei

mennyezeti infrafűtés

Mennyezeti infrapanek a burkolat alatt

Az inrafűtés hősugárzó fűtőelemei a mennyezet hőszigetelő rétegébe vannak beépítve. A fentről érkező sugárzás szabadon áthalad a levegőn. Ennek eredményeként a padló és a falak, valamint a helyiségben lévő tárgyak felmelegszenek. Az energia egyenletesen oszlik el a térfogatban. Ebben az esetben a levegő nem melegszik túl. Az infrafűtés tökéletesen biztosítja az optimális energiaeloszlást a lakótérben. A mennyezeti fűtés nem igényli kazánház megépítését sem külön épületben, sem a ház alagsorában. Nincs szükség drága és időigényes gőz- vagy légfűtési rendszer telepítésére. A meleg mennyezet nem fogja beszőni a belső teret olyan komplex rendszerekkel, mint a légcsatornák, a kényszerített szellőzés vagy a radiátorok.

mennyezeti infrasugárzók

Sugárzó hő – kellemes hőérzet a lakásban

Az infravörös mennyezeti fűtés a kellemes, hatékony hő láthatatlan forrása. A fűthető mennyezeti elemeket a mennyezet szigetelésével és dekorációjával együtt szerelik fel, ezért teljesen láthatatlanok maradnak. A mennyezetről áradó hősugárzás szabadon behatol a levegőbe, felmelegítve a padlót, a falakat, a helyiségben lévő tárgyakat és az tartózkodó személyeket. Az energia egyenletesen oszlik el a térfogatban. Nincs levegőtúlmelegedés, a padló és a mennyezet közötti hőmérséklet-különbség kicsi. Ugyanazon a kanapén ejtőzve 21-23 fokos meleget tapasztalunk, miközben összességében jelentős energiamegtakarítás érhető el a rendszer hatékony működés közben.

Szakmai vélemények tanúskodnak arról, hogy a plafonburkolat alá szerelt infrapanelek felfűthetők elektromos árammal, de más konstrukcióban működhetnek vízkeringetéssel is. Ez utóbbi előnye, hogy a vízfűtésű infravörös panelek a forró évszakban klímaberendezésként működhetnek, eltávolítva a felesleges hőt.

A mennyezeti infrapanelek működése

A vízfűtéses elemek telepítése szigetelők és reflektorok rendszerét képezi, amely az energiát a helyiség meghatározott területeire irányítja. A panelek hőkibocsátó csöveket tartalmaznak. Ezeken a csöveken keresztül folyékony hőhordozót, magas tisztaságú vizet keringtetnek. Nyáron ez hűtőfolyadékként, télen fűtőfolyadékként áramlik át rajtuk. A mikroorganizmusok megtelepedését megakadályozva a vizet előzetesen vegyszeres kezelésnek vetik alá, erre legalkalmasabban a klór-dioxid alapú fertőtlenítő szerek.

Az infravörös mennyezeti fűtés a kellemes, hatékony hő láthatatlan forrása, környezetbarát megoldás, a korszerű életmód terméke.

Hőkonverziós fűtési technológia

Emlékeztetésül: a gőzfűtési rendszerekben forró folyadék kering a csöveken, általában ez a víz. A hőforrás egy radiátor, amely hatékonyan továbbítja az energiát a levegőbe. A fűtőberendezésből eredő konvekciós csatornákon a meleg levegő a mennyezetre emelkedik, szétterül, és fokozatosan lehűl, leereszkednek a padlóra. Tehát a levegővel érintkezve minden tárgy, fal, mennyezet hőmérséklete emelkedik. Természetesen a szoba alsó része hűvösebb, mint a felső. Ez a csökkenés eléri az 5-10 °C-ot, míg ez infrasugárzók esetében 1-2 fok.

Az infrapanel fűtés felhasználási területei

Ilyen rendszerek kialakítás teljesen biztonságos és könnyen méretezhető, ezért az infravörös paneleket gyakran használják műhelyekben, értékesítési pavilonokban és sportcsarnokokban. Használatuk általános a vendéglátóiparban: kültéri teraszok fűtése. Aktívházak és passzívházak esetében az infra termékek akár napelemek termelte elektromos árammal is üzemeltetők. Ez a kutatások és szakértői vélemények szerint energiatakarékos, zöld megoldás, szolgálja a fenntarthatóságot. További információk:

Kapcsolódó témák: Elektromos fűtés, sötétsugárzók. Ivóvíz fertőtlenítés. Hagyományos fűtési rendszererek, termékek.. Légfűtő rendszer; Légtisztító szűrők fertőtlenítése; hőmérséklet-szabályozás; Hőkonverzió. Mennyezetfűtés IR panelekkel. Mennyezeti melegítők, reflektor és szigetelő rendszerek. Fűtőpanelek felszerelése. Gázberendezés otthoni fűtéshez. Hőgenerátorok forró víz melegítésére. Szilárd tüzelésű kazán hosszú távra, gázkonvektorok. A fűtési rendszerek időjárásfüggő automatizálása lakóházakban.

Vízpanelek = az elnevezést azért kapták, mert folyékony hőhordozó halad át a 15-28 mm átmérőjű sugárzó csöveken, nyáron pedig a hűtőfolyadékként szolgál a víz).

Filmfűtés – infra fűtőfilm = a hőforrás a fóliaformában gyártott fűtőtestek. Megfelelnek az európai tűz- és környezetvédelmi biztonsági előírásoknak, hosszú élettartamúak, környezetbarátak és nem igényelnek karbantartást.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.