A Fekete-Tisza-forrás felújítás előtt, 2008

A Tisza-forrás felújítás előtti állapota

– beszámoló a www.tisza-forras.hu archívumából –

Fekete-Tisza forrás

A Fekete-Tisza forrása, 2008

2008. április 27-én végre eljutottam a Tisza forrásához, a Fekete-Tisza forrásához. Bár már az egykori Magyar Királyság, a Kárpát-medence nagy részét bejártam, a Tisza forrásához eljutni mégis csodálatos élmény volt.

Az Alföld közepén, a Tisza partján élő embernek inni a forrás vizéből! Nagy érzés!

Sajnos azonban látnunk kellett, hogy a forrás foglalása igen rossz állapotban, az összedőlés határán van.

A forrást foglaló míves támfal 1889-ben készült, habarcsba rakott kövekből. Ekkor a forrás vizét néhány méterrel arrább vezették egy csővel, a kőfal közepén kialakított csurgóhoz.

Sajnos az utóbbi évtizedek során a cső tönkrement, a forrás vize jelenleg a csurgón kívül még legalább két helyen csordogál a falon keresztül.

omladozik tiszaforrás őfala

felújítás előtt tisza-forras

A habarcs porlad, a kövek esnek ki a falból. A fal egyre nehezebben áll ellen a csúszó földnek, melyet a forrásvíz is áztat, segítve a csúszó lap kialakulását.

Pár éve rendbe tették a forrás környékét, árkot ástak a víz összegyűjtésére, s ritkították a növényzetet. Ez sem használt az állékonyságnak. A növényzet gyökérzete némileg összetartja a lecsúszni akaró földet, a gyökerek ritkulása tovább lazítja a talajt, meggyorsítva a csúszást.

fekete tisza forras kőfal hátulról

A Tisza-forrás emlékhelyének kőfala hátulról

A kőfal egyre jobban dől és omlik, kérdés, meddig tart ki. Akár egyetlen tél is elég lehet a teljes tönkremenetelhez, sürgős javítás, újjáépítés szükséges. A forrásvíz bevezető cső cseréje, új, a földnyomásra méretezett, befogott támfal építése, vagy burkolt rézsű létesítése.

Horváth Ferenc
okl. geotechnikai szakmérnök

2008 május 26.


A folyó eredetének a Fekete-Tisza forrását tekintik. Kulcsszavak Google-kereséshez: tisza forrás, a tisza folyó eredete, a fekete tisza forrása, emlékhely, kőfal, máramarosi havas kárpátok, kárpátalja, rahói járás,

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.